Ammattipätevyysdirektiivi:

Laki- ja asetus kuorma- ja linja-autonkuljettajan ammattipätevyydestä astui voimaan 1.8.2007. Kuljettajan perustason ammattipätevyys on vaadittu henkilöliikenteessä 10.9.2008 ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Henkilöillä, jotka ovat suorittaneet linja-auton tai kuorma-auton ajokortin ennen kyseisiä päivämääriä, ovat vapautettuja perustason ammattipätevyyden suorittamisesta.

Jokaisen ammatissa toimivan kuljettajan on suoritettava jatkokoulutusta 35 tuntia seuraavan viiden vuoden aikana pitääkseen ammattipätevyytensä voimassa. Jokaiseen 35 tunnin jaksoon on sisällytettävä ennakoivan ja ympäristöystävällisen ajon koulutus (7 tuntia).

Kuljettajien on osoitettava ammattipätevyys, joko erillisellä ammattipätevyyskortilla tai ajokorttiin tehtävällä merkinnällä. Tämä koskee myös niitä joilla on vapautus perustason ammattipätevyydestä suorittamisesta.

Lataa ohjeet ammattipätevyyskortin hakemiseen (PDF)


Jatkokoulutus on oltava suoritettuna

- Kuorma-auton ja yhdistelmäajoneuvon kuljettajilla 10.9.2019 mennessä

- Linja-auton kuljettajilla 10.9.2018 mennessä

 

Ilman ammattipätevyyttä

Kuorma-auton ajo-oikeudella, saa kuljettaa kuorma-autoa henkilökohtaisissa ajoissa 10.9.2009 jälkeenkin ilman ammattipätevyyttä.

Pelkällä linja-auton ajo-oikeudella henkilö saa nykyisin kuljettaa samassa taloudessa asuvia henkilöitä ja linja-auton on oltava taloudessa asuvan omistuksessa.